Tüm dünyada küçük çiftçilik ve hayvancılık kapitalizmden doğru bilinçli politikalarla bitirilirken kooperatif çatısı altında örgütlenen duyarlı insanlar “başka bir tarım mümkün” diyerek bu politikalara dur dediler ve doğal ürünler üretmeye başladılar.
Bunlardan biriside önce “Marmaris temiz ve güvenilir gıda üretici pazarını” kurarak verimli çalışmalar yapan grubun şimdide Marmaris Ekolojik Kalkınma Kooperatifi olarak faaliyet göstermesidir. Bu kooperatif ortakları bölgelerindeki çiftçilerin doğal tarım yöntemiyle üretim yapmalarını sağlamak ve çiftçilikle ilgili sorunlarına çözüm bulmak için çok gayret ediyorlar. Şimdiki sorun arıcılık yapan çiftçilerin ballarını pazarlama sorunu. Çözüm olarak topluluk destekli tarım gruplarının yada diğer bireysel tüketicilerin ballarını satın alarak onlarla dayanışma içerisinde olmalarını istiyorlar.
Arıcılık çok önemlidir. Arılar olmaz ise tozlaşma olmaz. Tozlaşma olmaz ise bitkiler ürün vermez yani dünyanın sonu gelir. Bu yüzden bizler tüketici olarak bu konuda duyarlı olmalı ve arıcılığın bitmemesi daha da gelişmesi için bal üreticileriyle dayanışma içerisinde olmalıyız.
Marmaris Ekolojik Kalkınma Kooperatifi bölgelerindeki arıcılarla dayanışma içerisinde olmamız için bir çağrı yapmışlar. Üreticilerin ballarını alarak onlara destek olmamızı istiyorlar. Çağrı metni şöyle:
“Merhaba Sevgili arkadaşlar,
Geçen yıl öncelikle arılar ve floramız, ama daha da çok arıcılarımız için zorlu bir yıl oldu ve olmaya da devam edecek gibi görünüyor. İklim krizi artık geleceğini ve olası sonuçlarını tartıştığımız ürkütücü bir beklenti olmaktan çıkıp, yaşadığımız bir gerçeğe dönüştü.
Durum çok ciddi. Ve sadece bizim değil tüm dünyanın sorunu. İstisnasız herkes hazırlıksız yakalandı ve bırakın yakın ya da uzun geleceği planlamayı yarın ne yapacağını bilemeden, el yordamıyla çözümler bulmaya, hayatta kalmaya çalışıyor. Arıcılarımız ise zaten geçen seneden kayıpla girdikleri bu senenin nasıl geçeceğini ve ailelerinin sağlığını düşünürken, üstüne de bu ekonomik koşullarda bırakın geçinmeyi arılarını nasıl hayatta tutacaklarını düşünmek zorunda kaldılar.
Ancak sorun arıların hayatta kalması ve arıcı ailenin geçiminin de ötesinde; bahar ayları, tarımsal üretim sürecinin en kritik dönemi; tüm sene, üretim ve hasat buna bağlı. Ekimler, dikimler, bakımlar, budamalar, ilaçlamalar ve gübrelemeler bizim uymak zorunda olduğumuz bir takvime göre yapılmazsa ürün olmaz.
Ama bütün bunlar kadar önemli olan bir diğer konu ise tozlaşmadır. Tozlaşma olmazsa, birkaç bitki dışında ürün olmaz. Bitkisel ürünler, aynı zamanda hayvan beslenmesinde kullanıldıkları için aynı zamanda hayvansal ürünlerin de olmazsa olmazıdır. Yani tozlayıcılar olmazsa yiyecek hemen hiçbir şey olmaz.
Bu alandaki karnemiz de doğal alanların yitimi ve ekosistem kayıpları nedeniyle kötü ve geriye çoğu durumda sadece bal arıları kalıyor bu işi yapacak. Yani herkes evinde kalsa bile arılarımız dolayısıyla arıcılarımız çalışmak, arı bakmak, göçmek ve bunu sadece kendileri için değil, tarımsal üretimin sürmesi için de yapmak zorunda. İyi de bu nasıl olacak. Geçen senenin sorunlarına bu senenin maliyetleri eklenince arıcılar önlerini göremiyor ve üretim planlaması yapamıyorlar.
Arı bakımı arıcının her zaman planlayabildiği bir süreç değildir; hava açar, kapar, yağar. Buna bağlı olarak çiçek durumu ve ona bağlı olarak arının durumu değişir. Arıcı ister istemez işini fırsat bulduğunda yapmak zorunda kalır. Yani birden arıya gitmeye karar verecek; ama yolculuk, konaklama, yeme, içme, barınma konuları ne olacak. Hiçbirini alıştığı, bildiği gibi yapamayacak. Maalesef şu anda Nisan’ın ilk haftası ve konu hala belirsiz.
Bu bağlamda sizleri, en azından kooperatifimizin bulunduğu bölgedeki arıcıların sorunlarına çözüm ortağı olarak bu sürece katkıda bulunmaya; bir topluluk destekli tarım uygulaması olarak bölge arıcılarımızın ballarını perakende fiyatları üzerinden satın almaya çağırıyoruz.
Dostlukla…”
Marmaris Ekolojik Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin çağrısı böyle. Bu çağrıya kulak verelim arıcılarımızı kaderlerine terk etmeyelim. Arıcıların sorunlarını çözmezisek onlarda arıcılığı bırakır ve arı nesli azalır. Dolayısıyla tarımsal ürün ( meyva, sebze) verimi düşer. Buyüzden arıcıların sorunları hepimizin sorunu olduğu için tüketiciler olarak bizim yapacağım en önemli şey onlarla dayanışma içerisinde olmaktır.
Bal siparişleri grup olarak toplu istenirse kargo ücreti daha az olacaktır. Fiyatlar oldukça makul. Arıcılarımızla dayanışma içerisinde olan herkese şimdiden çok teşekkür ediyorum. Tüm dünyada yaşanan bütün toplumsal sorunların çözümüne karşı yapılacak tek şey dayanışma içerisinde güç birliği yapmaktır. Gerekirse bu güç birliğinin toplumsal hareketlere evrilmesidir.
Marmaris Ekolojik Kalkınma Kooperatifine çok teşekkür ediyor nice verimli çalışmalar diliyorum. Sevgiler…
Çiçek Balı ( Yayla Balı ) .... 130 TL / Teneke ( 850 gr NET ) + Kargo
Siparişinizi WhatsApp'tan (05326155527) nolu telefondan verebilirsiniz.