İnsülin ,enerji kaynağı olan kandaki şekerin hücrelere geçmesini sağlayan hormondur. Gebe kadın kan şekerini normal seviyede tutabilmek için gebelik boyunca fazla insülin salgılayabilmekte iken bazı kadınlar gereken ek insülini salgılayamamakta ve kan şekerleri yükselmektedir , bu duruma gebeliğe bağlı diyabet denmektedir.
Özellikle risk durumunda* gebeliğin 24. ve 28. haftalarında tarama testi yapılması gerekir.Günün herhangi bir saatinde suda eritilen 50 gr şeker alındıktan 1 saat sonrasında ölçülen kan şekeri değerinin 140 mg/dL 'nin altında olması gebelik şekeri olmadığını gösterebilir.
- Eğer kan şekeriniz 200’ün üzerine ise diyabet kabul edilir.
- Eğer kan şekeriniz 140-200 arasında ise ek test yapmak gerekir.Bu ek test oral glukoz tolerans testi olarak bilinir. Bu test öncesinde 2-3 gün herhangi bir diyet kısıtlaması yapmadan beslenmek gerekir.
-Önceki gebelikte gestasyonel diyabet geçirmiş olmak
-Obezite
-Ailede diyabet öyküsü
-Polikistik over sendromu
Gestasyonel Diyabet Tanısı Neden Önemlidir ?
Bebek plasenta yoluyla annesinden aldığı besinlerle beslenir.Diyabetli annenin şekerinin yükselmesi bebeğin de kan şekerini yükseltir.Bebek bu duruma insülin salgısını artırarak karşılık verir. İnsülin büyümeyi de uyaran bir hormondur.Bebeğin büyümesi hızlanır ve ağırlığı 4000 gramın üstüne çıkabilir.
Genel beslenmenizde;
- Düzenli olarak günde 2,5-3 litre su tüketmeye özen göstermelisiniz.
- Basit şeker içeren besinlerden uzak durmalısınız. Şekerli ve asitli içecekler, çikolata, pasta, hazır kek, şekerleme gibi yüksek şeker içeren yiyeceklerin yerini meyve, süt, yoğurt, tahıllı krakerler gibi besinler almalı
- Kan şekerinizi yavaş yükseltecek olan glisemik indeksi düşük besinleri tercih etmeye özen göstermelisiniz. Böylece kan şekerinizin yavaş yükselmesini, dengede kalmasını ve yavaş düşmesini sağlayabilir, kan şekerinin ani düşüş ve yükselişlerini engelleyebilirsiniz.
- Besin gruplarını tüketirken belirtilen miktarlara dikkat etmelisiniz. Her ne kadar tercihleriniz sağlıklı besinlerden yana olsa da ihtiyacınızdan daha fazla yiyecek tüketmeniz, yüksek kalori alımına ve almanız gerekenden daha fazla kilo almanıza sebep olabilir. Bu durum doğum sırasında ve sonrasında bebek ve sizin için bir takım riskler oluşturabilir (doğumda zorlanma, ilerideki dönemde bebeğin obezite ile karşılaşma ihtimalinin artması,vb.). Gestasyonel diyabette de kilo artışı fazla olabilceğinden kilo alımında kontrollü olmak oldukça önemlidir.
Diyetisyen Deniz Yılmaz
Buca Tınaztepe Hastanesi